Slaapoefentherapie voor Baby's ( 0 - 2 jaar)

Inslaapproblemen, doorslaapproblemen of te vroeg wakker worden. Als ouder kan je er radeloos van worden als je kind niet of nauwlijks slaapt. 

Veel baby's/kleine kinderen slapen wel eens slecht, Ongeveer 50% van alle kinderen ervaart wel eens een slaapprobleem. Wel eens is geen reden om je zorgen te maken. Houden deze slaapproblemen aan, dan is het tijd om de oorzaak te achterhalen. Dit is belangrijk om de latere negatieve gevolgen van slaaptekort of een kwalitatief slechte slaap te voorkomen.

 

De gevolgen van slaapproblemen zijn zowel mentaal als fysiek. Je kunt denken aan:

  • Overmatige vermoeidheid overdag
  • Veel en snel huilen
  • Geïrriteerdheid
  • Ongeconcentreerd zijn
  • Gedragsproblemen, ontremming, moeilijk te corrigeren gedrag
  • Leerproblemen, slechte schoolprestaties
  • (Verkeers-) ongelukken
  • hoofdpijn, buikpijn

Deze bovenstaande gevolgen kunnen al na één tot enkele nacht(en) slecht slapen optreden. De lange termijn gevolgen van slaapproblemen kunnen hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht, risicogedrag en verslavingsgevoeligheid, meer kans op het ontwikkelen van chronische pijn, een verstoorde puber- en volwassenenslaap en verminderde weerstand zijn.

 

Heeft je kind een slaapprobleem of heb jij als ouder een slaapprobleem?

Bij baby's/kleine kinderen staat voorop dat er aan de slaapbehoefte moet worden voldaan. Het is dus belangrijk dat je kind voldoende uren slaap krijgt per 24 uur. Het slaapritme is echter nog beduidend anders dan bij volwassenen. Niet zelden heb jij als ouder last van het verbrokkelde slaappatroon van je kind, maar maakt je kind wel gewoon genoeg slaapuurtjes. Dan is het “slaapprobleem” dus eigenlijk van jou als ouder.

Zeker het eerste half jaar is het bioritme van je baby nog niet “af” en slaapt het maar raak. Gewoon naar behoefte. Dit strookt niet met jouw strakke dag-nacht ritme. Doch het hoort erbij, het is normaal. Pas na ongeveer 6 maanden begint zich duidelijker een dag-nacht ritme te ontwikkelen. Je kind blijft vaak nog tot aan het begin van de basisschool op meerdere momenten slapen, overdag en ’s nachts.

Wist jij dat je je kind op bed moet leggen wanneer:

  • het slaperig genoeg is.
  • het rustig genoeg is.
  • het het slapen ook wil.

Deze drie items heten de “slaapvoorwaarden”.

Leg je je kind te vroeg in bed en heeft het nog geen slaap, of juist te laat in bed en is het te moe, dan zal het moeilijker in slaap vallen. Kijk goed naar de slaperigheidssignalen van je kind en leg het dan vervolgens nog net wakker in bed. Hierdoor kan het zelf leren inslapen.

 

Hoe gaat het in z'n werk?

Samen kijken we naar de oorzaak van het slaapprobleem. Dit bekijken we vanuit meerdere invalshoeken. Jullie ontvangen voor de eerste afspraak een aantal vragenlijsten via de mail die ik graag uiterlijk de dag voor de intake terug ontvang. Tijdens de intake heb ik graag beide ouders aanwezig, mocht dit fysiek niet lukken dan plannen we een online sessie. Op deze manier kunnen jullie beiden vragen stellen en erbij zijn. Hiermee zetten we een gezamenlijke aanpak in. Dit geeft de meeste rust voor allemaal.